ATELIER

Atelieret er GFO'ens kreative frirum. Her har børnene mulighed for at lave de projekter de ønsker i et tempo der passer dem. De lærer at træffe valg og har mulighed for at fordybe sig og komme i FLOW. Vi stimulerer deres nysgerrighed ved at tilbyde forskellige materialer i forskellige former, farver, størrelser og teksturer. Børnene har i Atelieret plads til at eksperimentere, afprøve materialerne og lave strategier.
KOMPETENCER
HVAD HAR BØRNENE MULIGHED FOR AT LÆRE I ATELIERET

PERSONLIGE
KOMPETENCER
Indlevelse i andre
-
Børnene følger med i hinandens projekter, hvor de observerer på hinanden, og får gode idéer.
At tage ansvar
-
De tager ansvar for atelieret, værkstedet og de materialer vi gør brug af.
-
De tager ansvar for deres egne projekter og færdiggørelse af disse
Selvbestemmelse
-
Børnene bestemmer selv hvad de har lyst til at lave i atelieret. De træffer valg og laver strategier til at gennemføre deres projekter

SOCIALE
KOMPETENCER
At etablere venskaber og fællesskaber
-
Mange børn vælger at lave projekter sammen. Her forhandles om fordeling af arbejdsopgaver, valg af materialer og produktforventninger
-
Børnene er gode til at give hinanden plads og har stor respekt for både hinanden og andres ting.

LÆRINGS-
KOMPETENCER
At være kreativ og eksperimenterende
-
Vi giver plads til undersøgelse og nysgerrighed
-
Vi tilbyder varierende materialer
-
Børnene skal lære at træffe valg af materialer og reflektere over hvad de kan udvikle ud fra det.
At være vedholdende og fordybe sig
-
Børnene arbejder i eget tempo, har stor selvbestemmelse og mulighed for at fordybe sig
![]() | ![]() |
---|---|
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
KOMPETENCEBESKRIVELSER
PERSONLIGE KOMPETENCER
Børnene følger med i hinandens projekter, hvor de observerer hinanden og får gode idéer. Vi har opsat en skærm der viser billeder af børnenes arbejdsproces og produkter. Her kan de blive inspireret og følge med i hvad der sker i atelieret, hvilket fremmer og udvikler deres fantasi og æstetiske læreprocesser.
Børnene har et ansvar i atelieret overfor både sig selv og andre børn. De skal give hinanden plads og hjælpe andre. De er selv ansvarlige for deres egne projekter og færdiggørelse af disse. Samtidig har de et ansvar overfor værkstedet og de materialer som er tilgængelige for dem. Mange børn tager desuden ansvar for at bidrage til et godt udvalg af genbrugsmaterialer og samler ind derhjemme til atelieret. Dette giver børnene en form for ejerskab og fællesskabsfølelse overfor atelieret.
Børnene har stor selvbestemmelse i atelieret. De bestemmer selv hvad de vil lave, og hvilke materialer de vil bruge til deres projekter. Mange børn laver deres eget legetøj, som både, biler pistoler, dukkehuse, musselabyrinter eller andre spil. De leger tit med deres produktioner i skolen eller hjemme. Denne proces er meget lærerig da børnene selv beslutter udformning og træffer valg i forhold til materialer. De lærer at planlægge og lave strategier til at gennemføre projektet. Børnene får inspiration og støtte hele vejen i processen af det pædagogiske personale.
SOCIALE KOMPETENCER
Børnene er sammen med hinanden på mange måder i atelieret. De kan lave projekter sammen, give deres kompetencer videre og guide andre børn, ved f.eks. at lære andre at save, bruge hobbyknive, hamre søm osv. De kan sidde tæt på hinanden og snakke og hygge sig.
Børnene er gode til at give hinanden plads og har stor respekt for både hinanden og andres ting. De skal være opmærksomme på at dele materialer, værktøjer, limpistoler, pensler, og rydde op efter sig selv og andre. Alt dette er med til at understøtte deres sociale kompetencer.
LÆRINGSKOMPETENCER
I atelieret stimulerer vi børnenes nysgerrighed ved at tilbyde varierende materialer med forskellige former, farver, teksturer og fri plads til at eksperimentere og undersøge disse. Mange børn bruger meget tid foran genbrugsreolen hvor de kigger, rører ved materialerne og eventuelt leget med dem inden de begynder at bygge et projekt. I denne proces øver de sig på at træffe valg af materialer og derved reflektere over hvad de kan og vil bygge. Pædagogerne giver dem ikke en færdig model eller et rigtigt svar, men kan hjælpe og understøtte dem på at kunne gennemføre deres egne idéer, hvis de måtte have brug for det.
Børnene arbejder i eget tempo og kan strukturere deres egne projekter over flere dage, hvilket giver større mulighed for at fordybe sig i den skabende proces. Desuden har de særlig frihed til at vælge deres arbejdsrum. Eksempelvis bordene i atelieret, udenfor eller i det lille rum. Hvad end der måtte tilgodese deres behov og præferencer.