KREA
I krea-værkstedet kan børnene lære at arbejde med kreative tankeprocesser gennem arbejde med at designe egne produkter.
Krea arbejder med materialekendskab i forhold til håndarbejde samt teknikker, som relaterer til håndværk indenfor tekstiler, tegning, maling, filtning, smykker og grafisk design. Gennem arbejdet øger børnene også deres tålmodighed, selvstændighed og selvindsigt. Dette gøres i samspil med andre børn.
KOMPETENCER
HVAD HAR BØRNENE MULIGHED FOR AT LÆRE I KREA
PERSONLIGE
KOMPETENCER
Selvindsigt / selvbestemmelse
-
Børnene har mulighed for selv at vælge til, hvad, hvordan og med hvem de har lyst til arbejde med.
​
Eksperimenterende og nysgerrighed
-
At prøve sig frem og søge nye løsninger
​
Sætte sig mål og fuldføre
Åbenhed og mod til at prøve nyt
​
SOCIALE
KOMPETENCER
Fællesskab
-
Børnene sidder sammen og får inspiration af hinanden
-
Gode muligheder for at snakke sammen med andre børn på tværs af alder og klasse
-
Hjælpe og lære hinanden med hinandens teknikker
​
​
​
​
​
LÆRINGS-
KOMPETENCER
Finmotorik
-
F.eks. syning, smykker, filtning osv.
Koncentration, tålmodighed og vedholdenhed
-
Børnene bliver opfordret til at blive ved, selvom de synes at det er svært. Nogle projekter kan tage flere dage, og derfor skal børnene vende tilbage for færdiggørelse
​
​
AKTIVITETER OG FORLØB
KOMPETENCEBESKRIVELSER
PERSONLIGE KOMPETENCER
Børnene har mulighed for selv at finde frem til, hvad, hvordan, hvor og med hvem de har lyst til at arbejde. De bliver opfordret til at sætte sig et mål og fuldføre det. Det giver børnene en god fornemmelse og sejr, at have fuldført deres projekter, og på den måde kan de se at de bliver bedre.
​
Børnene bruger materialer i projekter, de ikke har afprøvet før. Her er det en god ide at have et eksempel, som de kan se og røre, og kan bruges sin inspiration. De bliver opfordret til at eksperimentere til egne designs, og får hjælp hvis de ikke helt ved hvordan de kan få udtrykket frem.
​
Børnene lærer om deres egne grænser og reaktionsmønstre mens de arbejder. De afprøver nye ting, som de aldrig havde prøvet før, og de kan lave projekter som kan være udfordrende for dem. F.eks. kommer der nogle af drengene, der vil sy for første gang, og de ikke ved hvad de skal gøre. De får vejledning og finder ud af, at de sagtens kan finde ud af at sy. Reaktionen er glæde og næste gang de kommer og gerne vil sy, ved de hvad de skal eventuelt kan hjælpe deres venner.
SOCIALE KOMPETENCER
Børnene sidder tit sammen rundt om et bord, og snakker sammen om forskellige ting. Det er en god mulighed for at lære andre at kende, blive set og hørt.
​
Børnene giver hinanden inspiration og idéer mens de arbejder, og dem der kan, hjælper dem der kan have brug for det. Det understøtter deres fællesskab på tværs, klasse og alder.
​
Børnene får løbende af vide at de skal rydde op efter sig selv, og passe på de andre ting/projekter. Dvs at børnene ikke må tage de andres projekter. Børnene bliver opfordret til at tale pænt til hinanden og hjælpe hinanden.
LÆRINGSKOMPETENCER
Når børnene syer, skal de lære at tråde nålen og afslutte, når de ikke er mere tråd tilbage. De lærer at sy ting, og de øver sig i at lave dem små og så fine som muligt. Der er en udfordring i at hvis stingene er for store, falder fyldet ud. Det er noget de finder ud af, når de mener at de er færdige. Her er læringen, at de skal gøre sig umage ellers bliver børnene heller ikke tilfredse med det endelige produkt. Når de væver skal de tråde og væve tæt. Igen en læring af at gør de sig umage, bliver produktet også godt.
​
De fleste aktiviteter i Krea kræver meget koncentration, tålmodighed og vedholdenhed. F.eks. sy, strikke, væve, lave decoupage, osv. Børnene bliver opfordret til at blive ved selvom de synes at det er svært. Nogle af projekterne kan tage flere dage, og de kommer tilbage flere gange for at gøre deres projekter færdige. De opfordres til at lave deres projekter færdige, og de voksne spørger til, om børnene har nogle projekter i gang inden de begynder på et nyt.